sabato 17 dicembre 2011

Ràdio Pica a juicio por los derechos de autor


Se centraron en intentar demostrar un patrimonio que no existe, y no en la acusación concreta de emitir piezas musicales bajo su protección. Lo cual tampoco es cierto.

[Català]

La històrica emissora lliure barcelonina –fundada el 1981 i que va ser una de les primeres emissores del postfranquisme en emetre en català-, Ràdio Pica, ha comparegut aquest 15 de desembre davant el jutjat mercantil número 10 de la capital catalana acusada d’un suposat delicte de violació dels drets d’autor a causa d’una denúncia interposada per l’Associació de Gestió de Drets Intel·lectuals (AGEDI), entitat germana de l’SGAE.

Segons ha explicat Salvador Picarol, responsable de la ràdio, la demanda “no s’aguanta per enlloc, ja que ens acusen d’emetre música comercial quan nosaltres, sobretot, difonem obres de grups que expressament ens demanen la nostra ajuda perquè la seva música es pugui sentir”. És per això que Picarol assegura que ha anat “tranquil” al judici i que “ha rigut una mica”, a pesar que l’AGEDI ha presentat al jutge un informe de més d’un centenar de pàgines elaborat durant quasi tres anys. “S’han gastat molts diners en aquesta investigació, però l’han centrada totalment en intentar trobar un suposat patrimoni de la ràdio o meu personalment que no existeix i en canvi no han demostrat cap cas concret que nosaltres hagem emès peces musicals sota la seva protecció”, puntualitza Picarol.

A pesar d’aquesta indefinició de la demanda, però, el jutge la va acceptar a tràmit i ha arribat fins a la sala de vistes, posant una trava més a un projecte comunicatiu ciutadà i sense ànim de lucre que no compta amb cap subvenció ni patrocini privat i que ja fa més d’onze mesos que és pràcticament fora de la FM a causa de les interferències d’una ràdio comercial que, des de Ràdio Pica, asseguren que són il·legals. “Nosaltres som una ràdio al·legal, segons la pròpia Generalitat, el que ens impedeix defensar-nos en el cas de les interferències –explica Picarol- però no serveix per a ignorar denúncies com la d’AGEDI”.

Segons ell mateix, en el fons de la demanda es troba “el control d’internet, ja que de fa mesos que, a la pràctica, ja no emetem i a més saben perfectament que no hi ha diners per pagar el que ens demanen”. És per això que creu que el que vol l’AGEDI és “un cap de turc, una sentència exemplar que espanti altres projectes similars per a que paguin el que volen”. Cap responsable d’AGEDI ha volgut fer comentaris per a Mèdia.cat.

El judici arriba en un moment en que la credibilitat de les entitats de gestió de drets és més baixa que mai, amb el desmantellament d’una trama corrupta dins l’SGAE, i pocs dies després de la darrera victòria dels defensors de la llibertat a internet, després que el Govern espanyol en funcions renunciés a aprovar el reglament de l’anomenada Llei Sinde, a –en les seves pròpies paraules- “l’escoltar” les xarxes socials. Uns fets que han encès el lobby de la indústria cultural, amb articles com aquest d’Arcadi Espada, qui no explica que, a més de columnista, és també director general d’Ibercrea, un dels gabinets de pressió creats per les entitats de gestió de drets.

[Castellano]

La histórica emisora ​​libre barcelonesa -fundada en 1981 y que fue una de las primeras emisoras del posfranquismo en emitir en catalán-, Ràdio Pica, ha comparecido este 15 de diciembre ante el Juzgado de lo Mercantil número 10 de la capital catalana acusada de un supuesto delito de violación los derechos de autor a causa de una denuncia interpuesta por la Asociación de Gestión de Derechos Intelectuales (AGEDI), entidad hermana de la SGAE.

Según explicó Salvador Picarol, responsable de la radio, la demanda "no se aguanta por ningún lado, ya que nos acusan de emitir música comercial cuando nosotros, sobre todo, difundimos obras de grupos que expresamente nos piden nuestra ayuda para que su música se pueda escuchar". Es por ello que Picarol asegura que ha ido "tranquilo" al juicio y que "ha reído un poco", a pesar de que la AGEDI ha presentado al juez un informe de más de un centenar de páginas elaborado durante casi tres años. "Se han gastado mucho dinero en esta investigación, pero la han centrado totalmente en intentar encontrar un supuesto patrimonio de la radio o mio personal que no existe y en cambio no han demostrado ningún caso concreto que nosotros hayamos emitido piezas musicales bajo su protección", puntualiza Picarol.

A pesar de esta indefinición de la demanda, sin embargo, el juez la aceptó a trámite y ha llegado hasta la sala de vistas, poniendo una traba más a un proyecto comunicativo ciudadano y sin ánimo de lucro que no cuenta con ninguna subvención ni patrocinio privado y que ya hace más de once meses que está prácticamente fuera de la FM debido a las interferencias de una radio comercial que, desde Radio Pica, aseguran que son ilegales. "Nosotros somos una radio alegal, según la propia Generalitat, lo que nos impide defendernos en el caso de las interferencias -explica Picarol- pero no sirve para ignorar denuncias como la de AGEDI".

Según él mismo, en el fondo de la demanda se encuentra "el control de internet, ya que hace meses que, en la práctica, ya no emitimos y además saben perfectamente que no hay dinero para pagar lo que nos piden". Es por ello que cree que lo que quiere la AGEDI es "un cabeza de turco, una sentencia ejemplar que asuste otros proyectos similares para que paguen lo que quieren". Ningún responsable de AGEDI ha querido hacer comentarios para Media.cat.

El juicio llega en un momento en que la credibilidad de las entidades de gestión de derechos es más baja que nunca, con el desmantelamiento de una trama corrupta en la SGAE, y pocos días después de la última victoria de los defensores de la libertad en Internet, después de que el Gobierno español en funciones renunciase a aprobar el reglamento de la llamada Ley Sinde, al -en sus propias palabras- "el escuchar" las redes sociales. Unos hechos que han encendido el lobby de la industria cultural, con artículos como este de Arcadi Espada, quien no explica que, además de columnista, es también director general de Ibercrea, uno de los gabinetes de presión creados por las entidades de gestión de derechos.

http://www.nacionred.com/partidos-politicos/zapatero-escucho-a-las-redes-sociales-y-freno-la-ley-sinde

http://rsocial.elmundo.orbyt.es/epaper/xml_epaper/El%20Mundo/13_12_2011/pla_562_Madrid/xml_arts/art_7734651.xml?SHARE=6C23C0F29C6C4F158F7CA6264B4863053630FEEC348514B148A54CC44543404D299037C817E7E4C0D72043B31F7D493E2EBBAD28C689CE9B0775EDD4C1CB23CA37E228768132E99F5E5EC07843551A74

http://www.radiopica.net/

http://www.lahaine.org/index.php?p=58250

Nessun commento:

Posta un commento